Magazín kulturního dění v Praze a okolí

ČOKOBENE 2016

Náprstkovo muzeum
Náprstkovo muzeum
17.05.2016 10:28 | redakce ZaKulturou.cz

Benefiční módní přehlídka pořádaná obecně prospěšnou společností Čokoládové děti ve spolupráci se studentkami SPŠO Jablonského a Národním muzeem se uskuteční v sobotu 4. června 2016. Od 14h bude probíhat na nádvoří Náprstkova muzea program z produkce Dance Academy Prague by Yemi AD a od 16h se na přehlídce v modelech inspirovaných kulturami Maroka, Keni, Indie a Tibetu objeví známé osobnosti, např. Sandra Nováková, Eva Horká, Lejla Abasová, Lenka Andelová, Martin Kříž a další. Následovat bude dražba modelů ve prospěch Čokoládových dětí. Odpoledne s workshopy a kulinářskými specialitami bude moderovat Nora Fridrichová.

Během celého školního roku 2015/16 realizují studentky Střední průmyslové školy oděvní  pod vedením návrhářek Ivety Hacsiové a Moniky Drápalové modely inspirované prvky mimoevropské módy, které předvedou za účasti známých osobností na slavnostní přehlídce. Modely bude možné těsně po přehlídce zakoupit a výtěžek z prodeje bude věnován obecně prospěšné společnosti Čokoládové děti.


V průběhu celého roku organizují Čokoládové děti studentkám inspirační vstupy jako dosud např. návštěvu v Nila store s přednáškou o berberské kultuře, workshop v design studiu    Jain&Kříž či přednášku o Masajích afrikanistky Marie Imbrové. Inspirace studentky čerpaly např. v barvách, materiálech, rukodělných technikách (především vyšíváním z korálků), tradičních zvyklostech, ale i v politických poměrech (např. v Tibetu). O zajímavé zpracování mladými návrhářkami tedy nouze nebude.

Celé odpoledne bude probíhat na nádvoří Náprstkova muzea také doprovodný program, např. workshop tisku z originálních indických dřevotiskových matric od Jain&Kříž a bude možné rovněž ochutnat africké kulinářské speciality.

Od 14h vystoupí zpěvačka Esther Lubadika & STREET BERRIES z Dance Academy Prague by Yemi AD. DAP Team – Street Berries jsou juniorskou soutěžní složkou Dance Academy Prague. Jsou v ní vítáni všichni mladí nadšenci pro tanec ve věku 11-15 let. Tito tanečníci se učí především základy street styles (Hip-Hop, House Dance,…) a není opomíjen ani důraz na freestyle, tedy vlastní vyjádření citu k hudbě a k pohybu. Od roku 2015 trénuje tuto složku Markéta Maki Kafková, jejímž cílem je nejen naučit své svěřence taneční kroky a postavit soutěžní choreografii, ale rovněž podporuje práci v týmu i individuální vyjádření sama sebe. V červnu roku 2015 vystoupili Street Berries na prknech Divadla Hybernia na akci Mezinárodní festival dětí, jejíž výtěžek putoval na pomoc nadaci Dobrý anděl. Děti tak mají možnost nejen si zatancovat a předvést se, ale pomocí tance pomoct těm méně šťastným a podpořit dobrou věc. Dance Academy Prague by Yemi A.D. tyto akce velmi podporuje a i v budoucnu se děti mohou podobných příležitostí účastnit.

Taneční škola Dance Academy Prague by Yemi AD, založena v roce 2010. Taneční bod v centru Prahy, kde si můžete užít široké spektrum tanečních Lekcí, tak být součástí soutěžní tanečních formací "Academy Teamů" (mistři ČR 2013, 2014 a 2015). Dance Academy Prague představuje taneční studio specializující se na výuku stylů Street Fusion, Vogue, Contemporary, KRUMP, MTV Style, Hip Hop, Dancehall, House a další. Výuka je vedena špičkovými lektory z Čech i ze zahraničí. V Dance Academy načerpal své taneční zkušenosti i oblíbený zpěvák Ben Cristovao. Každý rok přijímáme nové členy, jak začátečníky, tak pokročilé. Ti se pak rychle začlení do našich týmů, protože my tančíme s filosofií – WE ARE FRIENDLY, WE ARE OPEN MINDED. Proto nemusíte mít žádné obavy a strach přidat se k nám.  Našim cílem je vzdělávat studenty v širokém spektru, proto je náš rozvrh pestrobarevný, co se týká stylů a lektorů.  Chceme, aby naši tanečníci měli možnost si vybrat, co je baví a zároveň aby z nich vyrostli všestranní a profesionální performeři.

Hlavní cíle projektů pořádaných Čokoládovými dětmi jsou prezentování různých aspektů mimoevropských kultur a jejich přínosu v české konzervativní společnosti, osobní setkávání     a integrace znevýhodněných dětí. Konkrétně na akci ČOKOBENE 2016 to bude přehlídka kolekcí modelů se čtyřmi hlavními inspiračními okruhy: Maroko a móda Berberů, Etiopie a kultura Masajů, tradiční indická svatba a odívání v Tibetu. Na akci se zapojí i přímo děti ze Zařízení pro děti cizince.

Obecně prospěšná společnost Čokoládové děti se sídlem v Praze má za cíl pomáhat znevýhodněným dětem. Spolupracuje s dětskými domovy a především se Zařízením pro děti-cizince (www.ddc.cz). Každoročně pořádá sportovní a zážitkové integrační dny ve spolupráci s mezinárodními školami, kulturní a benefiční programy, na nichž se podílejí přímo podporované děti. Pomáhá dětem odlišných kultur a etnik s uplatněním ve většinové společnosti např. formou brigád. Zároveň se snaží prostřednictvím svých akcí - podporujících toleranci a soužití lidí s různými kořeny a různou barvou pleti - působit na českou veřejnost, aby jejich odlišnost přijímala jako zajímavou a obohacující.   

Před dvěma lety také iniciovala projekt Vyprávěj svůj příběh – divadelní workshop  s profesionálními herci, který úspěšně realizuje na školách.

Kontakty:

Web: www.cokoladovedeti.cz
Facebook: https://www.facebook.com/cokoladove.deti



Tagy: ČOKOBENE, Náprstkovo muzeum


Přidej komentář