Magazín kulturního dění v Praze a okolí

Oslava Dne indické nezávislosti - Festival bollywoodského filmu 2009

Bolly
Bollywoodský festival
14.08.2009 20:43 | Stále populárnější Festival bollywoodského filmu se blíží. Jeho již 7.ročník proběhne v prostorách indické ambasády a kina Světozor v Praze ve dnech 12. – 18. října 2009. První vlaštovkou pro milovníky indické kultury je 62.výročí Dne indické nezávislosti.

Den indické nezávislosti tento rok oslavíme v sobotu 15. srpna projekcí filmu Taal v kině Světozor. Pořadatel Festivalu bollywoodského filmu, Bollywood o.s., ve spolupráci s Velvyslanectvím Indické republiky v ČR, zve na slavnostní promítání, které je od 19 hodin. Kromě filmového zážitku bude možné shlédnout taneční vystoupení skupiny Garam Masala či ochutnat indické speciality. Všichni jsou zváni zdarma.

Film Taal (v českém překladu Rytmus) natočil indický režisér Subhash Ghai v roce 1999. Jedná se o klasickou perlu svého žánru. Manav a Mansi jsou do sebe zamilovaní, ale jejich rodiny lásce mezi nimi nepřejí. Zatímco pro Mansi je to výzva ke zdokonalení se v kariéře pod vedením Vikranta, se kterým začnou plánovat svatbu, Manav se svých snů o společném životě s Mansi nemíní jen tak vzdát...


Více o projekci k Dni indické nezávislosti a Festivalu bollywoodského filmu na www.bollywood.cz.

K vyhlášení nezávislosti 15.srpna 1947 dovedl Indii jeden z jejích největších politických a duchovních vůdců Mahátma Gándhí. Zemi směřoval ke svobodě filozofií aktivního, ale nenásilného odporu satjágraha, založeného na jógínském principu ahimsá (nenásilnost).

Přidej komentář