Magazín kulturního dění v Praze a okolí

Zimní Knihex 2013

Knihex 2013
Knihex 2013
28.11.2013 13:00 | redakce ZaKulturou.cz

Knihex je místem setkání nakladatelů a čtenářů v příjemné přátelské atmosféře – po třech úspěšných letních ročnících, které se odehrály na pražské náplavce, se Knihex tentokrát uskuteční i v zimě, a to 14. 12. od 10 do 21 hodin hale č. 7. Pražské tržnice v Holešovicích.

Kromě toho, že na jarmarku budou mít své stánky nakladatelství Aldebaran, Baobab, Brody, Dauphin, dybbuk, FF UK, H & H, Host, G plus G, Karmášek, Kudla Werkstatt, Labyrint, Lipnik, Maťa, Meander, Napoli, Oikoymenh, Pavel Mervart, ROE, Rozmar, Rubato, Sanch, Teapot, Triáda, Trigon, Verzone, Volvox Globator, wo-men, 65. pole či časopisy A2, Analogon, Full Moon, H_aluze, Hrana, Plav, Sedmá generace nebo papírnictví Papelote, Paragraph, Reformát, Voala a umělecká mapa ArtMap, bude celý den probíhat také doprovodný program – knihvazačská, linorytová a recykliteraturní dílna, autorská čtení, křty, divadlo, hudba. Chybět nebude ani dětský koutek nebo třeba knihovna Librarium Mobile. Součástí Knihexu je i antikvární stánek, kam můžou lidé přinést knihy, které už nechtějí, a jiné zase získat. Návštěvníci tedy kromě prohlížení a nakupování knih můžou zabavit sebe i své děti, posedět, prostě strávit inspirativní sobotu.

Nechceme se zařadit po bok mnoha hektických předvánočních prodejních trhů, chceme naopak vytvořit místo, kde si lidé od předvánočního shonu můžou odpočinout. Jednu zónu bychom chtěli vyčlenit jako čtenářský koutek, kde si bude možné v příjemných křeslech a s šálkem horkého čaje knížky náležitě vychutnat. Zároveň hala č. 7 Pražské tržnice umožňuje zachovat pocit vzdušnosti a prostoru. Cílem totiž není na co nejmíň metrů čtverečních namačkat co nejvíc stánků, Knihex dává prostor – knihám i čtenářům.

Knihex vznikl z toho důvodu, že u nás neexistovala platforma, která by byla určena pro menší kvalitní nakladatele. Stávající knižní veletrhy jsou pro ně většinou cenově nedostupné, jejich dramaturgie jde mimo směřování těchto nakladatelství. Dalším problémem je ztížená distribuce knih malých nakladatelů a s tím spojená horší dostupnost a také prodejnost jejich titulů. Knihex chce zvýšit povědomí o těchto nakladatelích a jejich produkci, umožnit jim zpětnou vazbu od čtenářů – a v důsledku je tedy i podpořit k vydávání dalších knih. A naopak čtenářům pomáhá objevovat „nové světy“.


Pořádá Knihex, o. s.
www.facebook.com/knihex

Knihex 2013
Knihex 2013


Tagy: jarmark, knižní jarmark


Přidej komentář