Magazín kulturního dění v Praze a okolí

Český pivní festival - ROCK’N’BEER FEST 2013

Český pivní festival - ROCK’N’BEER FEST 2013
Český pivní festival
15.05.2013 23:15 | redakce ZaKulturou.cz

Český pivní festival – nejdelší a nejrozsáhlejší akce pro příznivce dnes už nejen zlatavého moku vstoupil do poslední fáze několikaměsíčních příprav. Festival se uskuteční od 16. května do 1. června na Výstavišti v Holešovicích. Návštěvníci festivalu se mohou těšit na více než 100 značek piv, více než 59 živých koncertů klubových kapel, doprovodný program a řadu překvapení. Už teď je jasné, že 6. ročník Českého pivního festivalu zaznamená řadu prvenství a rekordů.

Letos poprvé proběhne v rámci doprovodného programu největší hudební multižánrový festival ROCK’N’ BEER FEST. Během 17 dnů vystoupí 59 hudebních skupin z České a Slovenské republiky. „Těším se, že festival přinese čerstvou pěnu do vyvětraleho piva český muziky,” komentuje hudební nářez Míša Kožíšková Maurerová, jedna z členek odborné poroty, která vybírala z 220 přihlášených kapel. Výsledný seznam mohli ovlivnit také fanoušci, kteří pro své oblíbence hlasovali na internetu. Porota ve složení Lenka Dusilová, Michaela Kožíšková Mauerová, Zlata Emily Kinská, Michal Hrůza, Viktor Dyk, Honza Dědek, Michal Novák, Daniel Andel a Tomáš Král pak udělila ještě 9 divokých karet kapelám, které je nejvíce zaujali a neprošli by díky slabému hlasování veřejnoti. Sami porotci na festivalu také vystoupí. Finální line-up naleznete v materiálech ke stažení.

Na Výstavišti bude vystavěn obrovský pivní areál o velikosti 4000 metrů čtverečních, který pojme až 10 000 lidí v jeden okamžik. Základem bude hlavní stan s hudebním pódiem o velikosti 60 x 30 metrů. Areál budou doplňovat další tři stany a rozsáhlá zahrádka. Počítá se i s dětským koutkem „pro malá píva“, kde si budou moci pohrát nejmenší návštěvníci. Dospělí budou mít na výběr více než 100 pivních značek a vedle běžných druhů piv, budou moci ochutnat i řadu speciálů. V naprostém utajení se navíc připravuje i světová premiéra úplně nového piva, které bude představeno právě na našem festivalu.

Letos poprvé bude zaveden unikátní bezhotovostní platební styk. Základní měnovou jednotkou festivalu sice zůstávají i nadále oblíbené pivní tolary, avšak jako elektronická měna. Každý návštěvník totiž obdrží u vstupu čipovou Pivní kartu (pKartu), kterou si bude moci dobít libovolnou částkou. Obsluha pak bude disponovat mobilními terminály, díky kterým si budou moci zákazníci přímo od stolu nejen objednat, ale také zjistit výšku kreditu, či si jej na místě doplnit. „Věříme, že nám tato, u nás dosud nepoužitá inovace, pomůže zrychlit a zpřehlednit objednávky, zkvalitnit a zrychlit obsluhu a lidem se bude líbit,“ říká k novince ředitel festivalu Tomáš Král. Za nezkonzumované tolary na kartě dostane každý při odchodu své peníze samozřejmě zpět. Bezhotovostní systém byl ve spolupráci s Českým pivním festivalem exkluzivně vyvinut společností Smartsoftware.

Již tradičně, ale letos poprvé exkluzivně, zajišťuje gastronomii společnost Vyšehrad 2000, která je zárukou mimořádně kvalitních kuchařských dovedností a kulinářských vychytávek. Na jídelním lístku tak nebudou chybět takové české klasiky jako je pečené vepřové koleno pozvolna pečené na černém pivu, šťavnatá hovězí žebra pečená na rozmarýnu nebo pikantní hovězí pivní guláš s cibulí a feferonkou.

Letošní ročník přináší také jednu novinku, o které návštěvníci neuslyší zrovna rádi. Je jí vstupné ve výši 90 Kč. „V ceně vstupného je 1 pivní tolar a s loňskými ročníky nesrovnatelně bohatší programová náplň, jakou je kvalitní živá hudba, přednášky na téma pivních stylů, pivní degustace, nepřeberné množství soutěží a připravených cen pro výherce a tematicky zaměřených aktivit, jakou je například ochutnání vůně benzínu a svobody ve spolupráci s českým zastoupením Harley Davidson. Vstupné na jiných festivalech je často vyšší a nemyslím si proto, že by právě toto mohlo návštěvníky odradit,“ říká Tomáš Král, ředitel festivalu. Pokud by vstupné mělo být zásadní překážkou, stačí přijít před 14 hodinou, kdy je vstup zdarma.

„Loňský ročník festivalu poctilo svou návštevou na 90 tisíc lidí, letos věříme, že se přehoupneme přes magickou stovku,“ odhaduje ředitel Tomáš Král. Na festivalu bude připraveno 15 tis. pivních sklenic a o návštěvníky bude celkem pečovat dohromady více než 300 lidí. „Stáváme se na 17 dní neobyklým zaměstnavatelem. Ukazuje se, že práce pro festival je užitečnou praxí pro mladé studenty, setkal jsem se už několikrát s tím, že nás žádali o uvedení referencí ve svých profesních životopisech,“ dodává Tomáš Král.

Web: www.ceskypivnifestival.cz
Facebook: www.facebook.com/ceskypivnifestival


Český pivní festival - ROCK’N’BEER FEST 2013


Tagy: Český pivní festival, Rock


Přidej komentář