Magazín kulturního dění v Praze a okolí

Čtyři měsíce zdravých kvasných nápojů z Lednice!

Villa Richter
Unikátní program zdravých kvasných nápojů přináší VINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE
13.08.2014 09:52 | redakce ZaKulturou.cz

Unikátní program zdravých kvasných nápojů přináší VINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE. Od 1. srpna do 30. listopadu je možné vyrábět a prodávat částečně zkvašené ovocné mošty a burčáky. Ledničtí vinaři toto období prodloužili díky Višňáku, jedinečnému kvasnému nápoji z Lednice, který je pravou sezónní krajovou specialitou navazující na tamní tradici. Višňák a jiné kvasné nápoje jsou kvalitní i mimo vinařství prostřednictvím unikátního patentovaného chladicího zařízení, které navíc umožňuje každému zákazníkovi určit si čas a stupeň prokvašení, tzv. vrchol, podle svého. Na prodej Višňáku plynule naváže po 15. srpnu další lednická specialita – Bobulák, což je částečně zkvašený hroznový mošt připravený z vyzrálých hroznů vinohradů Evropské unie. Na burčák, který je chuťově k nerozeznání, si musí zákazníci počkat až do poloviny září.

Burčák z moravských hroznů nabízí Ledničtí až po vyzrání hroznů, to je až po polovině září. Odborníci i laici se shodují, že tyto nápoje chutnají podle toho, z jakých hroznů a jakou technologií byly vyrobeny, ne podle původu hroznů. Pro někoho paradoxně mohou mít první moravské burčáky nižší kvalitu a horší chuťové vlastnosti než částečně zkvašené hroznové mošty vyrobené z vyzrálých hroznů vinohradů jižnějších sousedů z Evropské unie.

 

Nejnovější výzkumy potvrdily výrazné zdravotní benefity kvasných nápojů, které zpečeťují ono známé a pravdivé – kvasných nápojů bychom měli v průběhu nadcházejícího podzimu vypít minimálně tolik, kolik máme krve!

 

Pozoruhodný fenomén – výzkumy ukázaly, že lidské tělo dokáže mnohem lépe využívat a vstřebávat vitamíny a další cenné látky z kvasných nápojů než z nealkoholických šťáv.  (To znají například sloni a některé druhy ptáků, kteří s oblibou konzumují nakvašené ovoce, které jim dělá dobře hned dvakrát…)

 

Toto téma podrobně probrali na tiskové konferenci ve Svatováclavské vinici Villa Richter Ing. Irena Kolouchová, Ph.D., lektorka VŠCHT, a gastroenterolog MUDr. Daniel Hovorka.

 

Zdravé kvasné nápoje pokřtili baletní mistr a herec Vlastimil Harapes, MUDr. Ivana Němečková – lékařka ORL a estetické medicíny – a herečka Veronika Arichteva. Křtem a tiskovou konferencí provázel Lukáš Langmajer.

 

Višňák („burčák z višní“) – zdravý kvasný nápoj, který stojí za vyzkoušení (letní „aktimel z ovoce“)

 

Bobulák z Lednice – kvalitní chlazený částečně zkvašený hroznový mošt připravený z vyzrálých hroznů vybraných hroznů Evropské unie

 

Burčák z Lednice (z moravských hroznů) – letos bude v prodeji z vybraných odrůd po 15. září.

  

 

VINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE, a. s. www.chateau-lednice.cz

Foto: foto-felli.cz



Tagy: Svatováclavské vinice, Villa Richter


Přidej komentář