Magazín kulturního dění v Praze a okolí

Gastrofest na jihu Čech vstupuje do 21. ročníku

ga01
Vladimír Tůma, majitel pořádající Gastronomické agentury Gastkom, představuje mořské živočichy, z nichž se budou připravovat pokrmy na podzimním Gastrofestu
01.11.2017 16:57 | Ladislav Lhota

Definitivně plnoletý gurmánský festival přivítá návštěvníky na Výstavišti v jihočeské metropoli od 9. do 11. listopadu, kdy bude na programu podzimní část, zatímco jarní polovina Gastrofestu se chystá v termínu 12. až 14. dubna. Podzimní návštěvníci mohou přicházet denně mezi 10. a 18. hodinou, v několika pavilonech na ně čeká kolem devadesáti stanovišť, kde mohou ochutnávat i nakupovat. Budou svědky soutěží, uvidí rekordy, přijde mezi ně i kouzelník. Vstupné činí 150 korun.

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Plnou zátěž podstoupí nejen chuťové buňky všech příchozích, ale bohatým vytížením projdou vedle chuti také ostatní lidské smysly. Pořadatelé v čele s Vladimírem Tůmou, majitelem Gastronomické agentury Gastkom, připravili několik novinek. Především, vždy se zájmem sledovanou soutěž v carvingu a dýňový šampionát povýšili na evropskou úroveň – v rámci Euro Live Carving Cupu bude soutěžit kontinentální špička.

Premiérovou exhibici absolvuje Elio Ungaro z italské Santa Cateriny, vícenásobný mistr světa v přípravě pizzy. V rámci Fine Food Academy se budou připravovat speciality z mořských ryb, speciálně pro Gastrofest ulovených humrů, ploskozubců, platýzů, chobotnic a dalších živočichů, jejichž domovem jsou slané vodní hlubiny. Exotické vaření nabídne pokrmy z krokodýlů či žraloků, Amigo mexická kuchyně znovu přispěchá s úpravou jedlého hmyzu – čeští návštěvníci si v minulých ročnících velmi oblíbili dobroty z moučných červů a sarančat.

Atraktivním názvem USA Barbecue se samo nabízí Country vaření Mirka Duška, jenž se vrátil před čtyřmi léty ze Spojených států, kde žil od roku 1968 a vařil pro několik prezidentů včetně předposledního Baracka Obamy. Současný majitel restaurace U Míry v Nových Hradech vedle svého kulinářského umění přednese i spoustu informací o nejnovějších amerických trendech spojených s vařením.

Vychází publikace plná receptů

Při tradičním Gourmet rendezvous vystoupí na kuchařském pódiu přední odborníci z domova i zahraničí, jejichž recepty a zkušenosti představené v průběhu minulých ročníků jihočeského gurmánského festivalu shrnuje čerstvě vydaná reprezentativní kniha Velká kuchařská inspirace. Křest se uskuteční na Gastrofestu ve čtvrtek 9. listopadu od 16 hodin a publikace zde bude v prodeji za 250 korun. Do chystaného druhého vydání už mají autoři na stole čtyři desítky dalších zajímavých receptů.  

Málokdo z návštěvníků odolá sladké prezentaci Čokoládového festivalu Tábor, na své si přijdou vyznavači burgerů ze stoprocentního hovězího masa nebo brouků na talíři z thajské kuchyně. Nebude chybět chodská kuchyně, tatranské speciality včetně nenapodobitelných halušek, kuchyně řecká, mongolská, maďarská, tichomořská. S potěšením jistě odejdou fanoušci moravských a speciálně znojemských vín, šampaňského, dobré kávy nebo cejlonského čaje. Představí se Minipivovar Kněžínek, řada jihočeských restaurací a také škol zaměřených na gastronomii.

Střední rybářská škola Vodňany ani letos neošidí jihočeské gurmány o velké lákadlo, kterým jsou jelítka a jitrnice z kapra, navíc přispěchá s ukázkami filetování ryb. Kapří filety připraví i pro soutěžící ve 12. ročníku soutěže Český kapr, jehož tématem bude tentokrát Kapr v moderní úpravě. Gastrofest se tradičně neobejde bez soutěže cukrářů Budějovické mlsání a mezi návštěvníky zavítá se svojí show rovněž kouzelník a iluzionista Radek Bakalář (stánek Šumavský pramen v sobotu 11. listopadu). O zápis do Knihy rekordů se jako vždy zaslouží šikulové z výchovného ústavu v Hostouni, jimž pod rukoma vznikne obří chodský koš z plněných taštiček.

Ladislav Lhota
Foto Ján Honza




Přidej komentář