Magazín kulturního dění v Praze a okolí

Biskup Hlouch se vrátil na snímcích z let 1968 až 1972

070823bjh01
Jedna ze třech desítek převážně dosud nepublikovaných fotografií ukazuje českobudějovického biskupa Josefa Hloucha při cyrilometodějské pouti na Velehradě v červnu 1969. Na biskupský stolec usedl Josef Hlouch v roce 1947, ale brzy po komunistickém puči o rok později nesměl vykonávat svoji funkci a dlouhá léta žil v internaci. Vrátil se až roku 1968 a sloužil do svého skonu v roce 1972. V současnosti se koná proces jeho blahořečení
07.08.2023 17:15 | Ladislav Lhota

Českobudějovický biskup Josef Hlouch náležel do početné skupiny katolických duchovních, jimž komunistický režim od počátku padesátých let minulého století hrubými prostředky dlouhodobě bránil v pastorační činnosti a působil jim značnou osobní újmu. Čerstvě vydaná kniha Návrat umlčeného pastýře, kterou sestavil publicista Radek Gális, přibližuje na fotografiích Bohumila Havránka, Daniela Havránka a dalších autorů, jakož i slovy pamětníků krátký biskupův comeback do čela diecéze v období 1968 až 1972.

Č. BUDĚJOVICE – Devátý budějovický biskup Josef Hlouch se narodil v Lipníku u Třebíče 26. března 1902. Ve čtyřiadvaceti přijal kněžské svěcení. Byl doktorem teologie a profesorem na bohoslovecké fakultě v Olomouci. Na biskupský stolec ho jmenoval papež Pius XII. v červnu 1947, do úřadu jej slavnostně uvedl pražský arcibiskup a pozdější kardinál Josef Beran v září téhož roku. V první skupině novokněží, kterou Josef Hlouch vysvětil v katedrále Sv. Mikuláše v červnu 1948, byl Karel Fořt, později známý Otec Karel z vysílání Rádia Svobodná Evropa, nebo vězni svědomí Václav Dvořák či Václav Říha, jenž zahynul ve věznici Mírov roku 1956 jako třiatřicetiletý.

Nový pastýř Českobudějovické diecéze si záhy naklonil širokou veřejnost. „Nevyhýbal se žádnému prostředí, navštěvoval továrny, školy, koncertní síně i stadiony. Na fotbalovém stadionu učinil i první výkop,“ potvrzuje knižní text Radka Gálise. Po únoru 1948 upadl otec biskup v nemilost mocenské garnitury. Od počátku roku 1950 byl s jednou přestávkou celkem třináct let internovaný na různých místech republiky. Dalších pět let žil v charitním domově u Svitav. Až počátkem června 1968 se mohl vrátit do funkce a ještě téhož měsíce vysvětil na kněze svého budoucího sekretáře a po Sametové revoluci nástupce na stolci Miloslava Vlka, později kardinála a primase českého.

Svět potřebuje lásku

V létech 1969 až 1971 inicioval Josef Hlouch generální opravu katedrály Sv. Mikuláše. Bohužel, jeho nemocné srdce nevydrželo rostoucí tlak normalizačních orgánů ztělesňovaný především bezskrupulózními výpady krajského církevního tajemníka Leo Drozdka. „Svět potřebuje lásku. Je ubohý, kdo lásku nemá. A vyrostlo sobectví, které rdousí tvrdě, sobectví, které ubíjí všechno krásné. … Věřte, všecko ostatní se ztratí, na věčnosti platí jenom láska,“ uvedl biskup při kázání v českobudějovickém chrámu Božského Srdce Páně vpředvečer svého skonu. Zemřel 10. června 1972 nekrvavou mučednickou smrtí v důsledku vyčerpávajícího výslechu z předešlého dne.

Knihu Návrat umlčeného pastýře uspořádal a ve spolupráci s nakladatelstvím Dauphin vydal novinář a publicista Radek Gális, jenž se vytrvale zabývá osudy lidí stižených totalitními režimy ve 20. století. Shromáždil vzpomínky na Josefa Hloucha, většinou již předtím otištěné, které mu poskytli zástupci kléru Miloslav Vlk, Jiří Neliba, Alois Sassmann, František Sobíšek, Václav Kulhánek, Karel Vrba, Martin Weis, ale i biskupův prasynovec Pavel Zbořil. Čerpal rovněž z archivních materiálů. Autory fotografií, převážně dosud nezveřejněných, jsou Bohumil Havránek 1907 – 1993) a jeho syn Daniel Havránek (1949), který v období 1968 až 1970 pracoval pro Katolický týdeník.

Daniel Havránek fotografoval devátého budějovického biskupa poprvé při jarní pouti v Římově 1969. „Odjížděl jsem tehdy z Římova s přesvědčením, že jsem se setkal s výjimečnou osobností,“ uvádí fotograf v knižní předmluvě. Tři desítky snímků od otce a syna Havránkových, zařazených do Gálisovy publikace, měly premiéru před návštěvníky katedrály Sv. Mikuláše 10. června 2022 při vernisáži výstavy k padesátému výročí Hlouchovy smrti. Foto do knihy přidali Radek Gális, Petr Samec, Alois Sassmann st. Další pocházejí z archivů. Otec biskup Josef Hlouch napsal také několik knih (nejznámější je Minutěnka) či oslavnou báseň Milion duší. V roce 2018 začal proces jeho beatifikace.      

Ladislav Lhota
Foto Daniel Havránek  


070823bjh02
070823bjh03
070823bjh04


Přidej komentář