Magazín kulturního dění v Praze a okolí

Blíží se oblastní kolo písničkářské soutěže Porta 2017

por01
Oblastní kolo Porty 2017 se uskuteční v hudebním sále Českého rozhlasu v Českých Budějovicích 18. března
22.02.2017 15:16 | Ladislav Lhota

Padesátý první ročník Porty odstartuje na patnácti místech v republice oblastními koly, která se postupně uskuteční v březnu, dubnu a květnu. Následovat budou semifinálová kola a tradiční finále v Lesním divadle v Řevnicích. Jihočeské oblastní kolo – stejně jako loni při půlstoletém jubileu – najde útočiště v hudebním sále Českého rozhlasu v Českých Budějovicích (ulice U Tří lvů). Dnem D se stane sobota 18. března.

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Uzávěrka přihlášek pro jihočeské kolo je 10. března. Dosud se zaregistrovalo osm soutěžících – Zdeněk Kadlec, Milan Cína, Vlasta Holý, Fabián Berka, Banjaluka, The Greens, Volyňská peruť a McBerds. V porotě usednou Tomáš Berka, Jaroslav Hnízdil, Jirka Mach, Jirka Krška a Pavel Zajíc. Před vyhlášením výsledků jako host vystoupí Pacifik. „Chceme navázat na loňské kolo minimálně stejnou úrovní i atmosférou a připravit pro krajskou Portu důstojné prostředí,“ ujišťuje za organizátory Anna Roytová.

Soutěž vstupuje do další etapy v podpoře muzikantů na domácí hudební scéně. Účastníci si znovu vyzkouší muzikantské dovednosti v interpretační i autorské kategorii. Porta také reaguje na současné trendy v hudbě žánrovou otevřeností nebo organizačními změnami. Jedna z nich nastala pro letošní ročník v autorské Portě. Zůstávají dva postupující do semifinálových kol. Jejich autentické nahrávky z oblastních kol následně posoudí porota a pět nejlepších se utká o Autorskou Portu v řevnickém finále.

Hlavními hvězdami finálové Porty 2017 se stanou Věra Martinová, Tomáš Klus, Petr Bende s cimbálovou skupinou Grajcar, Petr Kocman s PK bandem a Allanem Mikuškem a František Nedvěd. Vstup do druhé padesátky se neobejde bez infuze nové krve. Mladou generaci budou zastupovat novodobý trubadúr a písničkář VOXEL a skupina Light &love letící strmě nahoru v písničkářském světě.

Podrobnosti k oblastním kolům lze vyhledat na http://www.porta-festival.cz/pro-soutezici/oblastni-kola

Ladislav Lhota
Foto archiv Porty



Přidej komentář