Magazín kulturního dění v Praze a okolí

Kniha Chór a disonance získala cenu Magnesia litera 2023

210423mag01
Kolektivní monografie Kniha Chór a disonance, Česká literatura 1947‒1963, na níž se autorsky podíleli literární historici a teoreticky z filozofických fakult Karlovy univerzity a Jihočeské univerzity, získala prestižní cenu Magnesia litera 2023 v kategorii Litera za naučnou literaturu
21.04.2023 10:43 | Ladislav Lhota

Obsáhlá kniha Chór a disonance, Česká literatura 1947‒1963 získala cenu Magnesia Litera 2023 v kategorii Litera za naučnou literaturu. Kniha je volným pokračováním předchozí třísvazkové řady Dějiny nové („nové“) moderny a součástí dlouhodobého projektu Centra pro výzkum novější české literatury a literární teorie Filozofické fakulty Jihočeské univerzity (JU). Slavnostní vyhlášení vítězů se konalo na Nové scéně pražského Národního divadla v pondělí 17. dubna. Cenu převzal profesor Vladimír Papoušek.

PRAHA / Č. BUDĚJOVICE – Autorský tým, který tvoří literární a umělečtí historici a teoretici z filozofických fakult Jihočeské a Karlovy univerzity v čele s profesorem Vladimírem Papouškem, zvítězil s knihou Chór a disonance v kategorii Litera za naučnou literaturu českého literárního ocenění Magnesia Litera. Posláním této ceny, kterou od roku 2002 každoročně uděluje Sdružení Litera, je podpora a popularizace kvalitních knih. Kolektivní monografie Chór a disonance vyšla na konci roku 2022 péčí nakladatelství Akropolis (Filip Tomáš) ve spolupráci s Centrem pro výzkum novější české literatury a literární teorie Filozofické fakulty JU. O grafickou úpravu se postaralo studio Stará škola.

Proměna společenské a kulturní atmosféry po státním převratu v únoru 1948 se promítla i do svébytné sféry literatury v celé její roli a šíři zájmu. Autoři úctyhodné monografie Chór a disonance uvedli do širšího kontextu kulturní a ideové souvislosti složité doby. Vznikla přínosná mezioborová syntéza, svědectví o celospolečenské manipulaci ve jménu socialistického realismu a vize lepší beztřídní společnosti. Zájem autorů se soustředil nejen na oficiální literaturu a její tvůrce, ale rovněž na aktivity vzdorujících jedinců či skupin, které usilovaly o svobodný projev a autonomní tvůrčí gesto. Publikace zachycuje také proměnu jednotlivých literárních žánrů – lyriky, epiky a dramatu.

Autoři z Filozofické fakulty JU: Vladimír Papoušek, Ondřej Pešek, Michal Bauer a David Skalický. Autoři z Filozofické fakulty UK: Libuše Heczková, Marie Langrová a Josef Vojvodík. Autor za FF JU i FF UK: Petr A. Bílek

(lho, sku)
Foto archiv Jihočeské univerzity


210423mag02
210423mag03


Přidej komentář