Magazín kulturního dění v Praze a okolí

Makovice Bílé věže vydala dokumenty z roku 1937

bvm01
Při otevření časové schránky v makovici Bílé věže v areálu rekonstruovaného objektu bývalého kláštera na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích se našly dokumenty z roku 1937
03.09.2019 15:16 | Ladislav Lhota

Jihočeská metropole se chlubí nejen legendární Černou věží, ale také Bílou věží, která zdálky přivolává poutníky i zvědavce k areálu bývalého kláštera na Piaristickém náměstí, kde původnímu účelu stále slouží klášterní kostel Obětování Panny Marie. Celý areál prochází rozsáhlou stavební obnovou (investorem akce s rozpočtem přes šedesát milionů korun je Biskupství českobudějovické). Při opravě střechy došlo v úterý 3. září 2019 k otevření časové schránky v makovici Bílé věže. Našly se dokumenty z roku 1937.    

Č. BUDĚJOVICE – Bílá věž se vypíná z prostoru klášterní zahrady a přiléhá k budově někdejšího konventu, ve kterém aktuálně sídlí základní umělecká škola s hudební výukou. První zmínky o věži se pojí s rokem 1489, současnou podobu získala Léta Páně 1772. Přízemí sloužilo jako kaple, první patro se stalo klášterním vězením. Do měděné a pozlacené makovice na věžní hrotnici se vkládala časová schránka se záznamy o stavbě a jejích opravách. Díky letošnímu otevření se zjistilo, že poslední dokumenty nesou datum 12. srpna 1937. Památky s údaji o nynější rekonstrukci spočinou na věži 6. září 2019, kdy se schránka vrátí do makovice.

Při aktuálním otevření schránky po více než osmi desetiletích se našla listina potvrzující opravu Bílé věže, finanční rozpočet a soupis tesařů pracujících na této akci, vše z roku 1937. Nechyběl modlitební obrázek s Pannou Marií Budějovickou. Kompletní obsah schránky bude odborně zdokumentovaný a doplněný upomínkami na rok 2019. Za přítomnosti zástupců médií otevřel schránku diecézní biskup Vlastimil Kročil spolu s primátorem Českých Budějovic Jiřím Svobodou. Zúčastil se také generální vikář diecéze David Henzl, krajská hejtmanka Ivana Stráská, ředitel Národního památkového ústavu Daniel Šnejd, ředitel Státního okresního archivu Daniel Kovář a další hosté.

(lho)
Foto archiv Biskupství českobudějovického a Statutárního města Č. Budějovice, Ladislav Lhota  


bvm02
bvm03
bvm04
bvm05
bvm06


Přidej komentář