Magazín kulturního dění v Praze a okolí

Obnovený Wortnerův dům se otevře v červnu 2020

wod01
Goticko-renesanční Wortnerův dům Alšovy jihočeské galerie v Českých Budějovicích prošel od srpna 2018 do prosince 2019 významnou rekonstrukcí, která zvýrazní důstojnost památkově chráněné budovy a se zvýšeným komfortem vytvoří zázemí pro chystané výstavní projekty
12.12.2019 19:28 | Ladislav Lhota

Zástupci Alšovy jihočeské galerie převzali ve čtvrtek 12. prosince zpět do užívání zrekonstruovaný objekt Wortnerova domu v českobudějovické ulici U Černé věže (dříve Sterneckova). Goticko-renesanční měšťanský dům evidovaný na seznamu kulturních památek již od roku 1900 procházel stavební úpravou od srpna 2018 a ještě ho čeká dovybavení interiérů. Náklady na rekonstrukci ve výši přes třicet milionů korun pokryly evropské dotace, Jihočeský kraj a stát. První výstavní projekt se chystá na červen 2020.

Č. BUDĚJOVICE – Historický objekt září novotou, ale vnitřní dispozice se prakticky nezměnily, neboť stavba je památkově chráněná. Návštěvniky upoutá prosklený vstup na dvorek spojený se zastřešenou verandou, která zejména v letních měsících poslouží hudebním produkcím. Zpřístupněná veranda v prvním patře pro změnu nabídne zcela nevšední pohled na Černou věž. Rozšíření se dočkal sál pro potřeby edukačního oddělení. Ten se dá přepažit. Jeho část bude hostit stálou expozici českého sochařství. Příchozí uvítají moderní sociální zázemí a také výtah. Hendikepovaným osobám se tím otevírá další památka v jihočeské metropoli pro jejich zapojení do kulturních programů.

Proti minulosti se architektonicky promění vstupní dvorana i další návštěvnické prostory. Testovací provoz zahájí dva menší výstavní projekty v polovině příštího roku. Mladý výtvarník Jan Gemrot chystá sérii maleb reflektujících nehodu dvou stíhaček MIG na českobudějovickém sídlišti Vltava v roce 1998, druhá expozice by měla rozšířit obzory v rámci slovenského konceptuálního umění. Ostrý provoz ve Wortnerově domě AJG odstartuje v září 2020. „Půjde o projekt seznamující veřejnost se vzájemným vlivem barokního a kubistického umění, který pro nás připravuje paní doktorka Skopalová,“ prozrazuje ředitel Alšovy jihočeské galerie Aleš Seifert.

Ladislav Lhota
Foto autor   


wod02
wod03
wod04
wod05
wod06


Přidej komentář