Magazín kulturního dění v Praze a okolí

Rybáři z Jihočeské univerzity vyšlechtili omega 3 kapra

kap01
Díky odborné vědecké práci na Fakultě rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích se dostává na předvánoční trh unikátní omega 3 kapr
16.12.2020 12:50 | Ladislav Lhota

Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích nabídne zákazníkům před vánočními svátky unikátního omega 3 kapra, jehož maso obsahuje zvýšené množství prospěšných omega 3 mastných kyselin. Díky nim a vysokému obsahu vitamínu D je podle odborníků konzumace těchto ryb vhodnou prevencí proti příznakům koronaviru.

Č. BUDĚJOVICE – Omega 3 kapr disponuje zvýšeným obsahem zdravých tuků. Prospěšnost jeho pravidelné konzumace prokázal výzkum – díky speciální krmné směsi podávané těmto rybám, kterou vyvinuli vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Také letos si mohou lidé pochutnat na tomto kaprovi při štědrovečerní hostině. Omega 3 kapr bude k dostání ve vybraných prodejnách MAKRO v Českých Budějovicích, Praze nebo Plzni. V jihočeské metropoli ho nabídne i fakultní prodejna ryb na Husově třídě. „Vylovili jsme pětaosmdesát metráků,“ upřesňuje Josef Příborský z Fakulty rybářství a ochrany vod JU.

Na vysoké kvalitě masa omega 3 kaprů se neprojevuje jen speciální krmná směs, obsahující kromě tradičních obilovin také řepkové nebo lněné oleje, ale i způsob jejich chovu. Jde o chov blízký tomu tradičnímu, přirozenému, s nízkou obsádkou ryb v rybnících a minimem zásahů do vodního prostředí. „Zachování co nejvyšší kvality masa napomáhá také skutečnost, že rybníky s omega 3 kapry lovíme jako poslední. Kapři netráví příliš dlouhou dobu na sádkách, tudíž se nesnižuje množství látek prospěšných zdraví,“ upřesňuje Příborský.

Vědci doporučují šetrné kulinářské úpravy

Kapří maso je samo o sobě dobře stravitelné a jeho konzumace bývá součástí zdravotních diet. Jak ukázaly testy, které vědci z jihu Čech prováděli ve spolupráci se specialisty na výživu a kardiovaskulární choroby z pražského IKEMu, jídelníček s tímto masem zařazeným alespoň dvakrát týdně chrání prokazatelně srdce před vznikem chorob, snižuje hladinu krevních tuků a zabraňuje usazování cholesterolu. Odborníci navíc doporučují konzumaci ryb jako vhodný prostředek prevence proti koronaviru, nejen kvůli zvýšenému obsahu zdravých tuků, ale i vyšší koncentraci vitamínu D v rybím mase.

Technologii na chov omega 3 kapra si nechali vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod JU patentovat. Kapr dostal speciální ochrannou známku ve tvaru srdce a ryby, podle níž zákazníci poznají unikátní rybu při nákupu – na kádích nebo na obalu v obchodě. Cena kapra je přibližně o patnáct procent vyšší než u běžného kapra kvůli nákladům na krmivo a laboratorní kontroly. Aby si rybí maso zachovalo všechny prospěšné látky, vědci z Jihočeské univerzity doporučují používat šetrné kulinářské úpravy. V troubě by se kapr měl péct při teplotě do 150 stupňů. Na smažení je nejvhodnější nepřepálený řepkový olej.

Miroslav Boček (TZJU)
Foto archiv Jihočeské univerzity



Přidej komentář