Rybáři z Jihočeské univerzity vyšlechtili omega 3 kapra
Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích nabídne zákazníkům před vánočními svátky unikátního omega 3 kapra, jehož maso obsahuje zvýšené množství prospěšných omega 3 mastných kyselin. Díky nim a vysokému obsahu vitamínu D je podle odborníků konzumace těchto ryb vhodnou prevencí proti příznakům koronaviru.
Č. BUDĚJOVICE – Omega 3 kapr disponuje zvýšeným obsahem zdravých tuků. Prospěšnost jeho pravidelné konzumace prokázal výzkum – díky speciální krmné směsi podávané těmto rybám, kterou vyvinuli vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Také letos si mohou lidé pochutnat na tomto kaprovi při štědrovečerní hostině. Omega 3 kapr bude k dostání ve vybraných prodejnách MAKRO v Českých Budějovicích, Praze nebo Plzni. V jihočeské metropoli ho nabídne i fakultní prodejna ryb na Husově třídě. „Vylovili jsme pětaosmdesát metráků,“ upřesňuje Josef Příborský z Fakulty rybářství a ochrany vod JU.
Na vysoké kvalitě masa omega 3 kaprů se neprojevuje jen speciální krmná směs, obsahující kromě tradičních obilovin také řepkové nebo lněné oleje, ale i způsob jejich chovu. Jde o chov blízký tomu tradičnímu, přirozenému, s nízkou obsádkou ryb v rybnících a minimem zásahů do vodního prostředí. „Zachování co nejvyšší kvality masa napomáhá také skutečnost, že rybníky s omega 3 kapry lovíme jako poslední. Kapři netráví příliš dlouhou dobu na sádkách, tudíž se nesnižuje množství látek prospěšných zdraví,“ upřesňuje Příborský.
Vědci doporučují šetrné kulinářské úpravy
Kapří maso je samo o sobě dobře stravitelné a jeho konzumace bývá součástí zdravotních diet. Jak ukázaly testy, které vědci z jihu Čech prováděli ve spolupráci se specialisty na výživu a kardiovaskulární choroby z pražského IKEMu, jídelníček s tímto masem zařazeným alespoň dvakrát týdně chrání prokazatelně srdce před vznikem chorob, snižuje hladinu krevních tuků a zabraňuje usazování cholesterolu. Odborníci navíc doporučují konzumaci ryb jako vhodný prostředek prevence proti koronaviru, nejen kvůli zvýšenému obsahu zdravých tuků, ale i vyšší koncentraci vitamínu D v rybím mase.
Technologii na chov omega 3 kapra si nechali vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod JU patentovat. Kapr dostal speciální ochrannou známku ve tvaru srdce a ryby, podle níž zákazníci poznají unikátní rybu při nákupu – na kádích nebo na obalu v obchodě. Cena kapra je přibližně o patnáct procent vyšší než u běžného kapra kvůli nákladům na krmivo a laboratorní kontroly. Aby si rybí maso zachovalo všechny prospěšné látky, vědci z Jihočeské univerzity doporučují používat šetrné kulinářské úpravy. V troubě by se kapr měl péct při teplotě do 150 stupňů. Na smažení je nejvhodnější nepřepálený řepkový olej.
Miroslav Boček (TZJU)
Foto archiv Jihočeské univerzity
Přidej komentář
Muzeum Kouzlo starých časů - Historické oděvy a doplňky 1850-1930
KULTURNÍ PŘEHLEDY PŘEDPOVĚĎ POČASÍ VYHLEDÁVÁNÍ V PIS