Magazín kulturního dění v Praze a okolí

18. mezinárodní filmový festival FEBIOFEST 2011

FEBIO
14.03.2011 12:45 | 24.3. - 1.4.2011

18. mezinárodní filmový festival

Program na www.febiofest.cz


FEBIOFEST byl založen v roce 1993 nezávislou filmovou a televizní společností FEBIO. V těžkém období přechodu od komunismu k demokracii a tržní ekonomice poskytlo FEBIO příležitost natáčet téměř všem významným českým filmařům, a to včetně Věry Chytilové, Juraje Jakubiska, Jiřího Menzela, Jan Jireše, Jan Hřebejka a dalších.


FEBIOFEST, který začínal jako akce pořádaná téměř bez peněz, ale s nadšením pro přátele a filmové fanoušky, se během let proměnil ve velký filmový festival, který si ale stále zachovává svůj původní profil a cíl: všechno pro diváka.


FEBIOFEST, situován do multiplexu Village Cinemas Anděl na pražském Smíchově, garantuje ve všech 12 kinosálech výjimečnou technickou kvalitu promítání pro všechny formáty, stejně jako dokonalé pohodlí pro festivalové diváky. Festival probíhá na dvou dalších unikátních místech: v kině PONREPO (118 míst), určenému pro filmové kopie Českého filmového archivu, a v speciálním video auditoriu (přibližně 100 míst), které se každý rok mění a které nabízí vybrané filmy ve veřejném prostoru jako například nádraží nebo kostel – a to zdarma.


Filmařům a hvězdám nabízí FEBIOFEST příjemný pobyt v Praze, v hotelech výhodně situovaných nedaleko od festivalového kina a pražského Starého Města.

Během posledních let uvedli osobně své filmy na FEBIOFESTU takoví slavní režiséři a herci jako například Claude Lelouch, Roman Polanski, Volker Schlöndorff, Bruno Dumont, István Szabó, Tsai Ming-Liang, Tom Tykwer, Hal Hartley, Andrej Končalovskij, Armin Mueller Stahl, Nikita Michalkov, Carlos Saura, Bruno Ganz, nebo Claudia Cardinale.

Program FEBIOFESTU zahrnuje filmy všech délek, žánrů a formátů a přináší domácímu publiku to nejlepší z posledního roku včetně distribučních premiér, retrospektiv a profilů. Objevuje také nová teritoria a neznámé filmaře, přináší sekci věnovanou gay a lesbickým filmům, dětským snímkům (FEBIOFEST JUNIOR) a také experimentálnímu filmu.

Díky programu, přinášejícímu v širokém záběru to nejlepší a nejnovější z celého světa, kvalitním projekcím a slavným hostům, přitahuje festival každý rok početnější, otevřené a zvídavé publikum všech věkových kategorií a vzbuzuje zájem domácí kritiky a tisku, stejně jako místních distributorů.

FEBIOFEST uděluje každoročně na základě hlasování českých filmových kritiků prestižní cenu české kritiky KRISTIÁN, a to ve třech kategoriích: hraný film, dokumentární film a animovaný film. K těmto cenám festival nedávno přidal také cenu za celoživotní dílo, kterou udělují čeští diváci.

Po ukončení programu v Praze putují vybrané snímky do dalších měst, a FEBIOFEST tak nabízí možnost vidět kvalitní filmy i divákům mimo hlavní město. FEBIOFEST dokonce překračuje hranice i do Slovenské republiky. Zdroj: Febiofest.cz