Magazín kulturního dění v Praze a okolí

Barokní svátky s Collegiem 1704

Collegium 1704 v Rudolfinu
Collegium 1704 v Rudolfinu - foto Michal Adamovský
02.12.2014 14:35 | redakce ZaKulturou.cz

Václav Luks po náročné rekonstrukci partitury představí na dvojkoncertě 15. a 16. prosince v rámci cyklu Collegium 1704 v Rudolfinu dosud nehranou skladbu Jana Dismase Zelenky.

         Mezinárodně uznávaný orchestr a vokální soubor Collegium 1704 pod vedením dirigenta Václava Lukse přichystal v prosinci sérii svátečních koncertů, o které je mezi publikem značný zájem. Zahajuje 6. prosince již půl roku dopředu vyprodaným Adventním koncertem v Břevnovském klášteře, pokračuje Vánočními koncerty v Rudolfinu s českou novodobou premiérou Missa Divi Xaverii J. D. Zelenky a slavnostním Bachovým Magnificat, který bude pro velký zájem posluchačů uveden hned dvakrát, a to 15. a 16. prosince: tentokrát by se tedy vstupenky měly dostat na všechny zájemce. Sérii zakončí Silvestrovský koncert v kostele sv. Šimona a Judy s Händelovým Dixit Dominus, který je nyní již téměř vyprodán.

         K letošním Vánocům připravilo Collegium 1704 svým posluchačům v Rudolfinu 15. a 16. prosince výjimečný program: vůbec poprvé v novodobé historii bude v Česku provedena Missa Divi Xaverii Jana Dismase Zelenky, jehož je Collegium 1704 interpretem z nejpovolanějších. Ostatně číslovku vztahující se k tomuto skladateli si vetklo přímo do svého názvu. Novodobá premiéra této mše byla – poněkud nečekaně – provedena před pár lety v Austrálii. Collegium 1704 provedlo evropskou premiéru Missa Divi Xaverii s velkým úspěchem na zahajovacím koncertě festivalu Oude Muziek v Utrechtu, jednom z největších festivalů staré hudby na světě, kam bylo pozváno na prestižní residenční pobyt. K této příležitosti bylo připraveno nové vydání partitury ve spolupráci s vydavatelstvím Bärenreiter. Collegium 1704 v příštím roce chystá také vydání nahrávky Mše Divi Xaverii na CD u příležitosti desetiletého výročí založení souboru.

         „Důvod vzniku tohoto díla je zahalen tajemstvím, stejně jako velká část života Jana Dismase Zelenky.“ říká k Zelenkově mši Václav Luks. „Co je však neoddiskutovatelné, je Zelenkovo skladatelské mistrovství a originalita. Rekonstrukce notového zápisu byla velice náročná, nejen kvůli rozsahu jejího poškození, ale také proto, že Zelenka psal tuto mši evidentně ve velkém spěchu. Zelenkův rukopis je totiž velice skicovitý, psaný chvatnými tahy pera. Navzdory očividnému spěchu zde však Zelenka experimentuje s instrumentací na svou dobu spektakulárního obsazení orchestru, ve kterém lze najít mnoho paralel i s tak velkolepým dílem, jakým je Bachova Mše h moll.“ dodává Luks.

         Možnost porovnat na živo obě tato díla budou mít posluchači hned na velikonočním koncertě v Rudolfinu, kde bude opět ve dvou reprízách (30. a 31. března 2015) provedena právě Bachova Mše h moll. Tímto slavnostním koncertem Collegium 1704 oslaví 10 let své existence. Únorový koncert tohoto cyklu doplňuje trojici „mešních“ koncertů této sezóny, a to slavnostní Velkou mší c moll W. A: Mozarta 24. února 2015. Třetí sezónu cyklu Collegium 1704 v Rudolfinu pak završí koncert 28. dubna 2015 plný francouzského šarmu s první dámou francouzského baroka Sandrine Piau, která se českému publiku představí vůbec poprvé.


VSTUPENKY na cyklus Collegium 1704 v Rudolfinu
Vstupenky jsou k dispozici v sítích Ticketportal (www.ticketportal.cz), Bohemia Ticket (www.bohemiaticket.cz) a u České filharmonie v Rudolfinu (www.ceskafilharmonie.cz).

Při zakoupení vstupenek na tři až pět koncertů najednou je poskytována 20 % sleva.

Děti do 15 let, studenti, senioři (60 let a více), držitelé průkazu ZTP a ZTP/P platí o 30 % snížené vstupné.



Tagy: Collegium 1704, koncert, koncerty, svátky


Přidej komentář