Magazín kulturního dění v Praze a okolí

O vědě vážně i s nadsázkou, to je Týden vědy a techniky 2010

tyden vedy a techniky
Týden vědy a techniky
05.11.2010 22:40 | Týden vědy a techniky je nejrozsáhlejší vědecký festival v České republice, který již podesáté pořádá Akademie věd České republiky spolu s partnerskými organizacemi. Festival se uskuteční ve městech Praha, České Budějovice, Brno, Olomouc, Ostrava a na dalších místech v České republice.

Týden vědy a techniky je součástí systematické práce Akademie věd ČR s mládeží, proto jsou přednášky v dopoledních i odpoledních hodinách zaměřeny především na středoškolské studenty.

„Jubilejní, desátý ročník má program opravdu rozsáhlý, proto jsme pro přehlednost přednášky rozdělili na témata chemie, biologie, medicína, fyzika, matematika, historie, životní prostředí, svět vědy, digitální technologie aj. Regiony, vzdálené od měst, ve kterých festival probíhá, uvítají, že téměř 60 přednášek bude přenášeno on-line přenosem a po skončení bude možné zhlédnout jejich záznam v archivu, takže se přednášky Týdne vědy a techniky mohou stát součástí výuky po celý rok,“ uvedla manažerka festivalu Mgr. Miroslava Klimentová.

Veřejností nejvyhledávanější částí programu jsou již tradičně Dny otevřených dveří ústavů Akademie věd ČR a otevřené dveře elektráren Skupiny ČEZ. V prvním listopadovém týdnu se otevře 49 vědeckých ústavů a nabídne veřejnosti možnost poznat nejnovější výzkumné projekty, nejmodernější vědecké přístroje, pochopit trendy současné vědy. Dále jsou připraveny přednášky, vědecké kavárny, výstavy, panelové diskuse odborníků či promítání dokumentárních filmů.

„Letošní, již 10. ročník Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR potvrzuje, že vědecký festival v České republice se postupem doby stal neodmyslitelnou součástí podzimního kalendáře. Vždyť v minulém roce jej navštívilo více než 30 000 návštěvníků. Letošní téma Rozmanitost světa a života v něm poukazuje právě na různorodost, ale i nezastupitelnost všech vědních oborů a na širokou škálu témat, kterými se zaobírají,“ uvedl prof. Jiří Drahoš, předseda Akademie věd ČR. Na letošním programu festivalu se podílí 55 ústavů Akademie věd ČR a 13 partnerských organizací.


Nahlédněte do programu festivalu na www.tydenvedy.cz.







tyden vedy


Tagy: Týden vědy a techniky


Přidej komentář