Magazín kulturního dění v Praze a okolí

17. mezinárodní prodejní výstava lastur Praha 2013

17. mezinárodní prodejní výstava lastur Praha 2013
17. mezinárodní prodejní výstava lastur Praha 2013
22.10.2013 10:13 | redakce ZaKulturou.cz

V sobotu 9. listopadu od 10 do 17 hod. a v neděli 10.listopadu od 9 do 16 hod. se v Kulturním domě Ládví koná 17. mezinárodní prodejní výstava lastur Praha 2013. Cílem výstavy je snaha přiblížit fascinující svět mořských měkkýšů širší obci obdivovatelů této nádherné části přírody. Je to vůbec největší akce svého druhu ve Střední Evropě.

Přibližně na 90 stolech bude možné spatřit tisíce různých druhů lastur, od běžných až po velmi vzácné hlubokomořské druhy s pestrou škálou barev a tvarů. Návštěvníky okouzlí a nadchnou ulity od těch nejmenších až po ty největší, často i v rekordních velikostech.

Mnohé mušle, které zde budou k vidění, se představí veřejnosti vůbec poprvé a řadu z nich nevlastní ani Národní muzeum. Některé výstavní kolekce můžou mít cenu i 100 000 Kč, přičemž v kolekci bude jen několik mušlí. Pravděpodobně nejvzácnější lastura na výstavě bude mít hodnotu 50 000 Kč. Nebudou chybět ani nově objevené lastury z extrémních hloubek. Výstavy se zúčastní jako vždy zahraniční sběratelé. Letos v rekordním počtu dvanácti zemí - Slovenska, Anglie, Francie, Polska, Německa, Maďarska, Chorvatska, Rakouska, Itálie a Belgie. Poprvé přijedou také kolegové z Japonska a Senegalu s ukázkami vzácných lastur. Samozřejmě, že členové Českého klubu sběratelů lastur (165 členů) předvedou také to nejzajímavější ze svých sbírek.

Výstavu bude provázet slosovatelná anketa pro všechny návštěvníky o nejzajímavější výstavní kolekci. Tři vylosovaní návštěvníci obdrží jako cenu krásné lastury. Návštěvníci, kteří mají doma nějaké mušle, o kterých by se chtěli něco dozvědět, je můžou přinést a ukázat některému z pořadatelů. Rádi je pomůžeme identifikovat, případně určit jejich hodnotu. Může být mezi nimi i unikátní a drahý kousek. Výstava bude doplněna o dětský koutek, kde si tvořivé děti samy vymodelují mušle z připravených materiálů. Každé dítě si při vstupu může zdarma vybrat malou mušli.


Jenneria pustulata, Mexiko
Harpa goodwini1-Havajské ostrovy
Cypraea ketyana hypermarginata, Austrálie


Tagy: výstava, výstava lastur


Přidej komentář