Magazín kulturního dění v Praze a okolí

Výstava: Fotografie Gerti Deutsch 1935-1965

Výstava Fotografie Gerti Deutsch
Výstava - Fotografie Gerti Deutsch 1935-1965, foto © Nicolette Roeske
23.01.2013 09:35 | redakce ZaKulturou.cz

Rakouské kulturní fórum v Praze pořádá ve své galerii – v prostoru bývalé pražské výstavní síně Fotochema od 15. ledna 2013 výstavu věnovanou životnímu dílu rakouské fotografky Gerti Deutsch.

Její práce jsou názornou ukázkou počátků fotografické reportáže. S novým, pohotovým, lehkým a dostatečně světelným modelem fotoaparátu Leica totiž nabyla fotografie ve 20. letech minulého století nové podoby. Prchavost okamžiku, lidé v pohybu, při práci, na ulici a v každodenních životních situacích – to byly motivy, které najednou bylo možno zachytit. Snímky Gerti Deutsch vyprávějí také příběhy o člověku. Ten však už není aranžován do umělých póz, jak tomu bylo dříve, naopak: Fotografka se ho snaží zachytit v nestřeženém, rozhodujícím okamžiku. Výstava představuje mimo jiné i autorčiny obrazové reportáže o židovských dětech, které v době Třetí říše nalezly útočiště v Anglii, kam směly vycestovat pod záminkou prázdninového pobytu. Dále pak řadu fotografií rakouských vojáků vracejících se z války, anebo dojemné záběry dětí kreslících obrázky s válečnými motivy.

Životní cesta Gerti Deutsch je příkladem osudu typického pro emigranty minulého století: Gerti pocházela z dobře situované židovské rodiny – její matka byla původem z Olomouce a otec z česko-polského dvojměsta Český Těšín (polsky Cieszyn). Během druhé světové války odešla do exilu do Londýna a jako jedna z mála žen tam pracovala pro obrázkový časopis „Picture Post“, již tehdy velmi prosperující a významné periodikum. Není bez zajímavosti, že se právě v redakci listu „Picture Post“ seznámila s jedním z výrazných tvůrců moderního fotožurnalismu Tomem Hopkinsonem, a posléze se za něj provdala. V roce 1940 se v jedné reportáži objevily i její snímky zachycující divadelní představení exilových herců, mimo jiné též hru „Osudy dobrého vojáka Švejka" napsanou podle románu Jaroslava Haška, narozeného v roce 1883 v Praze. Bezprostředně po válce se Gerti Deutsch věnovala fotoreportážím o svém někdejším domově – Vídni. Koncem 60. let minulého století se vrátila z delšího pobytu v Itálii zpět do Rakouska, kde žila několik let poblíž Salcburku. Po prodělané těžké nemoci se vrátila do Anglie a zde v roce 1979 zemřela.

Výstava je přehledem fotografické tvorby Gerti Deutsch z let 1935 až 1965 a nabízí širokou škálu kulturně-historických témat i estetických názorů. Zahrnuje ukázky autorčiných raných děl, například portrétů a snímků z cest, těžištěm jsou však fotoreportáže. Svůj zájem o lidské osudy formované koloběhem času, jež je možné autenticky zachytit právě prostřednictvím spontánní fotografické momentky, vystihla Gerti Deutsch osobní poznámkou, kterou okomentovala svůj vlastní umělecký výraz: „…obsažný, lidský a živý“.

Výstava trvá do 30. dubna 2013, pondělí–pátek 10–17 hod. kromě rakouských a českých svátků; vstup volný

Galerie a přednáškový sál (1. patro) Rakouského kulturního fóra v Praze Praha 1, Jungmannovo náměstí 18

Tel.: 00420 221 181 777; www.rkfpraha.cz; info@rkfpraha.cz



Tagy: fotografie, Výstava, výstava fotografií


Přidej komentář